Prefigurations

Prefigurations, tentoonstelling voor De Grote Verbouwing

In de tentoonstelling Prefigurations nemen 39 gerealiseerde of nog te bouwen projecten je mee op een beeldende reis langs tien potentiële toekomstplekken. De toekomstplekken onthullen hoe onze buurten, openbare ruimtes, maatschappelijke infrastructuur en landschappen eruit kunnen zien over vijf tot tien jaar.

Onder het motto  ‘De Grote Verbouwing’ hebben transitie-experts, ontwerpers en beleidsmakers een agenda samengesteld van tien type ‘toekomstplekken’ om de doelen te bereiken die we voor de komende decennia gesteld hebben. De tentoonstelling onderzoekt in welke mate architectuur- en landschapsprojecten vandaag al bijdragen aan deze transitie.

De scenografie structureert een werkruimte waarin nieuwe ontwerpstrategieën, architecturale typologieën, coalities en opdrachtmethodes besproken en gestimuleerd worden. Dit perspectief toont niet alleen de kwaliteit van elk project. Het laat ook zien hoe architectuur en landschappen samenwerken om de noodzakelijke transitie naar hernieuwbare energie, duurzaam voedsel, mobiliteitssystemen, circulaire economie, zorgzame leefomgevingen en een inclusieve arbeidsmarkt mogelijk maakt.

Het campagne ontwerp en de tentoonstellingsbrochure bouwen verder op de identiteit van ‘De Grote Verbouwing 2020–2030’, een publieksprogramma en denktank waar ondernemende burgers, overheden, bedrijven, wetenschappers en organisaties timmeren aan concrete realisaties. Onze studio ontwikkelende een participatieve identiteit als toolbox, die diverse actoren samenbrengt en net als de Grote Verbouwing, 10 jaar blijft doorbouwen.

Architecture Workroom Brussels faciliteert dit non-profit initiatief met de steun van de Vlaamse Overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Nederlandse Rijksoverheid en de New European Bauhaus.

Check out more work