Dd Magazine 2 & Dd Yearbook ’22

Dd Magazine 2 & Dd Yearbook '22, Chaos

De Beroepsvereniging van Nederlandse Ontwerpers (BNO) is de grootste community van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland. Als onderdeel van hun visuele identiteit rebranding ontwikkelden we het Dutch designers (Dd) platform om Nederlandse design(ers) te inspireren, verbinden en vieren. Onderdeel van het Dd platform zijn de jaarlijkse publicaties Dd Magazine en Dd Yearbook. In Dd Magazine richten we ons op design en essays rondom een thema, terwijl het Jaarboek alles behandelt wat er dat jaar is gebeurd op het gebied van Nederlands design: van prijswinnaars tot aanstormend talent en werk van studenten. Zowel het ontwerp als de inhoud van deze publicaties zijn gebaseerd op een jaarlijks terugkerend, actueel thema.

Na een turbulent jaar was het thema voor 2022 ‘Chaos’. We gebruikten de schaarste van papier als een van de ontwerpprincipes. We werkten samen met papierleverancier Igepa en gebruikten hun deadstock papier, waarbij we om de acht pagina’s wisselden tussen papier met verschillende kleuren, gewichten en afwerkingen, wat resulteerde in abrupte veranderingen en onverwachte combinaties. Hierdoor refereerden we aan de huidige ‘chaos’ in de ontwerpwereld die wordt veroorzaakt door het tekort aan papier en omarmden we de visuele warboel die hieruit voortkwam. Bovendien verlegden we de grenzen door onconventionele plaatsing van afbeeldingen en tekst, waarbij we eigenaardigheden en fouten in het ontwerp benadrukten en overdreven. Dit heeft hetzelfde conceptueel chaotische effect op het ontwerp, zonder dat het blad moeilijk leesbaar wordt.

Voor elke publicatie vragen we een andere ontwerper voor de cover. Dd Magazine 2 was voorzien van een illustratie van Rogier Roeters. In het ’21 Yearbook prijkte het afstudeerproject The Adorning Entities van Maureen Kortenbusch. Door deze publicaties en de betrokkenheid van de community is de BNO een merk geworden voor, met en gemaakt door Nederlandse ontwerpers.