Alles außer flach ’24

Alles außer flach '24, op de Leipziger Buchmesse

De Nederlandse en Vlaamse literatuur is “alles außer flach” (“Alles behalve vlak”), de thematische vertegenwoordiging van de twee gastlanden op de Leipziger Buchmesse 2024. In de Lage Landen, een regio gekenmerkt door rechte polders, uitgestrekte weiden, rivieren en kanalen, krijgt literaire expressie vrij spel – het laat zich door het landschap inspireren en brengt een nieuwe generatie auteurs voort. Om deze rijkdom aan letteren aan het licht te brengen, zijn Nederland en Vlaanderen in 2024 gezamenlijk eregastland in Leipzig, Duitsland.

Na het winnen van de pitch werd onze studio de opdracht toevertrouwd om de identiteit van het grootschalige evenement te ontwerpen, de online en offline campagne te creëren, de beursstand te ontwerpen en het drukwerk te verzorgen. Met onze roots in zowel Nederland als Vlaanderen, werd dit project een vertegenwoordiging van en samenwerking tussen de twee buurlanden. Zo is de architectuur van het paviljoen een co-productie met het Brusselse architectenbureau Babini Geysen, dat de stand omdoopte tot “Hunting & Collecting”. Voor de scenografie werd gestreefd naar een zero-wastebeleid, onder andere door het gebruik van bruikleenmeubels en textiel – “Studio K” van het KANAL–Centre Pompidou, ontworpen door de Brusselse textielontwerper Flore Fockedey in samenwerking met Sébastien Roy, werd ingezet als roomdivider, en de iconische “deposit chair” REX van de Nederlandse ontwerper Ineke Hans is tevens onderdeel van het decor, net als de boekenkasten en trolleys, ontworpen door Stiel Atelier.

De campagne is gebouwd op het vlakke landschap van de Lage Landen, compleet met een eigen “alles außer flach” ontwikkeld lettertype dat vanaf de horizon naar boven rijst. Herkenbaar zijn de geabstraheerde kleuren van de polders en dijken, de zee en de lucht, in diverse tinten blauw en groen. Met deze campagne laten we het Duitse publiek kennismaken met de Nederlandse en Vlaamse literatuur: op peperbussen en in trams, koffiebekers en duurzaam geproduceerde tassen, op sociale media en op billboards boven de stand. De merchandise en campagnemiddelen zijn op de meest duurzame manier geproduceerd, waarmee we onze footprint in Leipzig tot een minimum reduceren.

Omdat de Buchmesse geldt als dé literaire ontmoeting, kozen we voor quotes en pakkende titels van de jonge, hedendaagse schrijvers als uitgangspunt. De digitale campagne vertelt met geanimeerde typografie het verhaal van het ontstaan van taal en de dynamiek van literatuur. En die is allesbehalve vlak.

Check out more work