Sponsland

Sponsland, Een Reis Door Toekomstige Landschappen

Vrijwel nergens in Nederland komt de klimaatopgave zo geconcentreerd samen als in Groningen. Dat maakt het de ideale proeftuin voor klimaatadaptatie en systeemverandering. In Sponsland – onderdeel van de Act & Adapt Design Manifestatie Klimaatadaptatie Groningen – schetsen vier Nederlandse en vier internationale ontwerpbureaus een beeld van Groningen in 2120. Naast een toekomstbeeld zijn de plannen voorzien van een stappenplan, waarvan de eerste nu al kunnen worden uitgevoerd. Onze studio kreeg de opdracht deze plannen te vertalen naar een ‘reizende tentoonstelling’, met een manifest, een boek en een website voor een breed publiek (politici, beleidsmakers, ambtenaren, specialisten, ontwerpers en burgers).

De fysieke tentoonstelling werd uitgesteld tot september 2021, dus besloten we om een virtuele, interactieve reis te ontwikkelen op Sponsland.nl. Voor de virtuele tentoonstelling hebben we Google Street View ‘gehackt’ en speelse 3D-elementen geïntegreerd op de plekken waar de acht studio’s hun toekomstbeeld van Groningen hebben onderzocht en geschetst. Zo konden mensen ‘reizen’ in Sponsland, video’s bekijken en meer lezen over elk project.

Voor de fysieke tentoonstelling ontwikkelden we modulaire dozen van licht en duurzaam materiaal, die zowel voor het vervoer van de projecten en maquettes als voor de set-up van de tentoonstelling werden gebruikt. Voor extra impact, hebben we de tien ontwerpprincipes vastgelegd in een 13-meter lange leporello en tentoonstellingscatalogus.

BRONZE AWARD

European Design Awards, 2022
Bronze

The Sponsland Manifesto
Printed Miscellaneous

Check out more work