Rotterdam Architectuur Maand ’23

Rotterdam Architectuur Maand ’23, Natte Stad

Rotterdam Architectuur Maand, het grootste jaarlijkse architectuurfestival in Nederland boeit publiek met innovatieve thema’s. Elke editie onthult een nieuw Festivalhart, dat fungeert als thematisch knooppunt in Rotterdam. In 2023 omarmde het festival het thema ‘Natte Stad’, waarmee de verbinding van Rotterdam met het water als havenstad werd benadrukt. Als gevolg hiervan introduceerde het festival een drijvend Festivalhart bestaande uit drie enorme binnenvaartschepen, tijdelijk aangemeerd in de Maashaven.

Bezoekers kregen de kans om de aken te verkennen, waar concrete stedelijke oplossingen voor water- en klimaatvraagstukken werden getoond. De eerste aak veranderde in een drijvend stadspark, waar lezingen, debatten, concerten en verschillende evenementen plaatsvonden. De tweede ponton was gewijd aan stedelijke sporten zoals freerunning en calisthenics. De derde ponton huisvestte een tentoonstelling over de Maas en het toekomstige Nelson Mandelapark, dat op dezelfde locatie komt te liggen. Studio Marco Vermeulen, een vooraanstaand Rotterdams architectenbureau, bedacht het concept en de inrichting, terwijl de samenwerking met freerunner Onur Eren de urban sports pushpit tot leven bracht.

Sinds 2021 ontwikkelt onze studio de identiteit van het festival, de website, de campagne en de bewegwijzering van de tentoonstellingen. Het festival wil op lange termijn (inter)nationale betekenis krijgen. In 2019 kende RA Month een substantiële groei met meer dan 50 activiteiten, 70.000 bezoekers van over de hele wereld en een toegenomen online aanwezigheid. Voortbouwend op dit succes wil het festival zijn evenementen en initiatieven uitbreiden en zo zorgen voor nog meer zichtbaarheid en impact.

Check out more work