Maallust

Maallust, Proef de Geschiedenis

De oorsprong van Brouwerij Maallust lag in de ontdekking van een oude graanmaalderij in de voormalige landloperskolonie in Veenhuizen, ook wel ‘Hollands Siberië’ genoemd. Vijfentwintig gepassioneerde entrepreneurs en bierbrouwers zagen hun kans schoon om hier een eigen brouwerij met een bijzondere signatuur neer te zetten. Een van de ingrediënten van een succesvolle microbrouwerij is goede branding: de naam- en vormgeving, die voortbouwt op de roerige geschiedenis van het dorp, heeft er mede voor gezorgd dat Maallust is uitgegroeid tot de grootste speciaalbierbrouwer van het Noorden.

MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIDHEID
In 1818 werd in Veenhuizen de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Hier werden paupers en landlopers naartoe gestuurd en aan het werk gezet door weldoeners en veldwachters onder stichtelijke woorden als ‘Orde en Tucht’ en ‘Eendracht’. De letters waarin deze spreuken op Veenhuizense gebouwen prijken, vormden de inspiratie voor het ontwikkelen van een eigen lettertype dat aan de basis stond van de volledige brand identity van de brouwerij. Maallust is een totaalbeleving: in alle facetten voel je de kwaliteit en de aandacht.

PROEF DE HISTORIE
Met deze brand identity is Maallust in de markt gezet als dé eigenzinnige en herkenbare brouwer. Maallust is een eigentijds kwaliteitsmerk dat stevig zit verankerd in de historie van Veenhuizen. Proef de ambachtelijke bieren van Maallust en waan je in de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit kan thuis, op café, of in het Proeflokaal. Maallust heeft veel te danken aan Veenhuizen, maar andersom geldt dat ook: het succes van de brouwerij heeft eraan bijgedragen dat Veenhuizen weer op de kaart staat.

DE FLES
In samenwerking met studio Kees hebben we voor Maallust ook een eigen bierfles ontwikkeld; iets dat je alleen kunt doen in grote oplage. De vormen van de karakteristieke koperen brouwketels van de brouwerij vormden de inspiratie voor het ontwerp van de bierfles. Je ziet de ‘hoed’ van de ketel bijvoorbeeld terug in de flessenhals. Zo draagt deze fles bij aan de totale uitstraling van de brouwerij en de beleving van het drinken van speciaalbier.

Bekijk hier de website

2 European Design Awards

European Design Award, 2015 en 2017
Categorie:  printed identity en lettertype

Check out more work