Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Radical Optimism

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt urgente vragen over de huidige conditie van het klimaat en onze leefomgeving. We putten onze aarde uit. Architecten, maar ook ontwerpers en bestuurders, worden uitgedaagd om mee te denken over de toekomst. Het roer moet nu echt om, maar hoe? Het was aan ons om de zware maar relevante thema’s van het IABR helder en overtuigend vorm te geven. Dat bereikten we door radicaal en optimistisch te denken.

RADICAL OPTIMISM
De achtste editie van de IABR in 2018 droeg de titel ‘THE MISSING LINK—Our Future in the Delta, the Delta of the Future’. Onze studio werd gevraagd om dit thema te vertalen naar een breed inzetbaar campagneconcept, geschikt voor een divers publiek van zowel ontwerpers als andere geïnteresseerden. Met de iconische lachende zon van de anti-kernenergiebeweging uit de jaren ’70 in ons achterhoofd, creëerden we het concept ‘Radical Optimism’.

De manier waarop issues als leefbaarheid, wonen en mobiliteit op gespannen voet staan, is vertaald in deltavormige kleurvlakken en informatie die elkaar verdrukken. Deze vormtaal en het optimistische kleurgebruik dwingen de kijker om de boodschap van de Biënnale in zich op te nemen. Daarnaast is het een oproep tot verandering.

IMPACT
De kracht van dit concept is dat je het heel efficiënt kunt inzetten in alle communicatielagen van de Biënnale: de publiekscampagne, de signing in de stad en op het terrein, de catalogus en het tentoonstellingsontwerp. Ons ontwerp heeft bijgedragen aan de bewustwording onder bezoekers uit binnen- en buitenland, maar vooral ook uit Rotterdam. Het moet radicaal anders, maar wel met een optimistische aanpak!

7 Awards!

Onze campagne voor IABR won 5 European Design Awards, een ADCN (Dutch Creativity Awards) Award (zilveren lamp) en de Ico-D Excellence Award 2019.

“The International Architecture Biennale Rotterdam has been awarded the ico-D Design Excellence Award at the 2019 ED Awards for successfully conveying very complex climate change data in a simple, understandable visual language. Utilizing the dynamic tension between typography and color, the designers created on- and off-line solutions, effectively explaining the complexities of climate change.”
– Daniela Piscitelli, Vice President Ico-D

INTERACTIE
Digitale uitingen, zoals op social media en digitale schermen, boden ons de kans om de dynamiek, het conflict en de uitdagingen in de delta verder te benadrukken. Op een interactieve ‘splash-pagina’ op de website van de IABR reageerden verschillende deltavormen op de cursorbeweging. Samen met developer Martijn van Bachum ontwikkelden we ook een interactieve installatie op station Rotterdam Centraal, waar de delta’s werden vervormd door de reiziger. Met iedere beweging verschoot de installatie van vorm en kleur, en telkens verscheen een bekende klimaat-quote, zoals “There is no Planet B”.

Check out more work