Innovatielabs

Innovatielabs, een impuls aan nieuwe veerkracht

Innovatielabs is een open oproep om innovatieve ideeën en samenwerkingen binnen de culturele en creatieve sector te stimuleren. Een project van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – namens alle Nederlandse Cultuurfondsen – en CLICKNL, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onze uitdaging
Onze opdracht was om de identiteit voor Innovatielabs te ontwikkelen met een introductiecampagne. Als onderdeel van de campagne maakten we een open call lanceerpagina, een algemene website met een community platform en verschillende middelen – van de open call tot communicatie voor de makers en hun ideeën. Maar hoe voeg je beeld toe aan abstracte ideeën? En hoe kunnen deze beelden meegroeien met de projecten en de interdisciplinaire samenwerkingen vertegenwoordigen?

Onze oplossing
Hiervoor ontwierpen we 16 abstracte maar herkenbare animatiefiguren die elk een andere discipline vertegenwoordigden: architectuur, dans, film en mode. We keken naar kenmerken van de discipline om het gedrag van het animatiefiguur te bepalen. Zo maakten we de architectuurvorm zwaar en meer lomp, terwijl de dansvorm een lichter lint is. De manier waarop de vormen met elkaar interageren, elkaar ontmoeten, overlappen, botsen of op een andere manier communiceren, vertegenwoordigt de interdisciplinaire samenwerking tussen deelnemers en projecten. De levendige vormen werden gebruikt als beeldmateriaal voor de communicatie over de ideeën die werden gestimuleerd door de open oproep.

Op het community platform van de website, dat toegankelijk is door in te loggen, konden deelnemers met elkaar in contact komen, elkaar helpen en elkaars onderzoeksvoortgang volgen.

Impact
Alle verwachtingen werden overtroffen toen 174 projecten werden ingediend bij de eerste open call! 16 daarvan werden geselecteerd om hun onderzoek te starten en werden tijdens een evenement aan elkaar voorgesteld. Na het succes van de eerste open call kreeg InnovatieLabs de kans om te groeien en de tweede open call nog impactvoller te maken. Uit de aanmeldingen bleek dat de oproep diverse partijen bereikte, van makerscollectieven tot interdisciplinaire samenwerkingsverbanden die samen wilden werken aan uitdagingen in de culturele en creatieve sector. De resultaten worden getoond op de Dutch Design Week 2023 en 2024.

Check out more work