the Art of Lace

the Art of Lace, voor TextielMuseum Tilburg

De tentoonstelling The Art of Lace in TextielMuseum Tilburg toont een indrukwekkend overzicht van een klassiek weefsel dat de laatste tijd een revival beleeft: kant. De meest uiteenlopende creaties van gerenommeerde modehuizen zijn hier te zien, van Chanel tot Maison Margiela en Iris van Herpen. Hoe maak je een tentoonstellingsontwerp dat het karakter van kant reflecteert? Speciaal hiervoor ontwikkelden we Typographisch Kant: grafisch ontwerp als haute couture op de muur.

TYPOGRAFISCH KANT
Voor het ontwerp van de tentoonstelling lieten we ons inspireren door de unieke structuren, vormen en fijnheid van kant en de iconische typografie uit klassieke Franse modetijdschriften zoals de Vogue. De typische sierlijke schreefletters, kleine afstanden en herhaling van woorden uit de tijdschriften vind je terug als een weefstructuur in het ontwerp en de belettering van de tentoonstelling. Het ontwerp van de tentoonstelling licht de prachtige haute-couture-stukken uit en geeft met de grafische laag een tweede betekenis aan het gevoel van kant.

ERVARING VERSTERKEN
Het typografisch ontwerp is uitgesproken, maar niet dominant in de context van de tentoonstelling. Op deze manier maken we een statement dat de tentoongestelde stukken niet overschaduwt. Integendeel: de vormgeving wordt één geheel met de tentoonstelling en versterkt zo de ervaring.

KANTMACHINE
Met zijn binaire systeem kun je de kantmachine zien als voorloper van de computer. In de 19e eeuw werd hiermee kant geproduceerd, maar deze machines worden al lang niet meer gemaakt. Als onderdeel van de tentoonstelling ontwikkelden we een wandinstallatie met een infographic die vertelt over de oorsprong van de kantmachine en de productie van kant visualiseert.